torsdag 15 juni 2017

RR - MTB Trophy Etapp 1 - Den enes död, den andres bröd!


Så var det "äntligen" dags för race... Laddade med ungefär samma frukost som alltid och gled ner till starten. Det var två fållor, en med lite färre längst fram, och en med massor bakom..  Jag gled in i den första fållan, rätt eller fel, ingen aning :) 


Game planen var som sagt var att börja långt fram och falla bakåt något, inte försöka hänga på de som drar iväg utan hålla mitt tempo uppför för att inte bränna mig för mycket med 32T fram och 10-42 bak. Helt klart inte en optimal setup för denna tävling för klena killar och tjejer. Många som kör 2 eller 3 delat fram, gör man inte det var det Eagle eller någon micro-klinga fram.


Starten rullar igång och efter några hundra meter börjar resan uppåt via asfalt några kilometer som sedan övergår i grus. 

Jag lägger mig på "stadiga" 280-300 watt upp för den första klättringen på 5 km för att sedan glida utför första single tracken i skogen. 


Det var väl så det såg ut, grus eller rullsten uppför ett par kilometer, utför i single tracks, grusvägar eller bland större lösa stenar som fladdrade omkring hjulen när man cyklade utför... 


Utförskörningarna bjöd verkligen på kvalité, nu är jag ju ingen specialist på utförsåkning och med min Epic som är mer av race-karaktär för de Svenska långloppen var den ganska nervös utför och fladdrade omkring lite... Såklart att Stumpjumpern med 140 slag fram hade svalt utförsåkningen utan att fundera, men Epicen kändes ändå rätt för min del i dessa sammanhang.. 
Push-bike EM pågår för fullt!

Efter 3-4 mil börjar den låga kadensen och klättringar på 14-20% ta ut sitt rätt. Alla klättringar flyter lixom ihop, men jag tror det var efter 4-5 mil som första etappen av Officiella Pushbike EM utspelade sig. Det var en lååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååång stigning med sjuk lutning på över 20-25%.. De som satt med sina micro-klingor fram fick inte delta i evenemanget. Den första etappen var lite enklare på blandat grus.. Sedan kom en skarp vänster och den riktiga utmaningen kom.. För er som cyklar i Stockholm, tänk er typ hellas gröna utan stenhällarna fast med 20% och mer i lutning uppför... Så där gick vi och knuffade på våra cyklar...   Nåja, skam den som ger sig.. upp kom vi till slut... 

Med två klättringar kvar gjorde jag en bedömning att jag inte kan cykla upp för de 15% + klättringar som är kvar, då skulle benen säga ifrån när jag legat och malt långsamt uppför tidigare under loppet. Så, fick helt enkelt hoppa av och knuffa cykeln, ingen prestige här inte.. 

Väl på toppen av den sista klättringen som tog den tid det tog, började en 5 km lång utförsåkning som var riktigt nice.. Det var lite Hellas Grön/blåa, berg, sten, rötter, flowiga stigar och skogsvägar...

Mot slutet kom man ut på en asfaltsväg, yey, tänkte jag, trampa trampa... wtf.. Kramp... kramp... kommer ut på en stig, ner i ett vattenhål, fotograf tar en snygg bild (I hope :) ), kan knappt komma upp ur hålet med kramp i båda benen.. Kan inte trampa utan står bara upp för att hålla benen raka och hålla krampen borta medans jag blir förbicyklad av flera stycken.. 

Som tur var väntade målet inte långt framför mig, så det blev ett par smärtsamma hundra meter innan jag kunde glida in på typ 4.25. Vet inte var jag ligger i den klass jag kör i men i totalen var det runt 130, minns inte.. 

Roger testar en barnstorlek av Epic, Aero position...


Under andra halvan av loppet gled jag omkring och drömde om mindre klinga fram, Eagle bak, allt som kunde göra det lättare... Jag fantiserade om att Roger bröt p.g.a. hans knä och att jag kunde låna hans Eagle-uppsättning...

Cyklade hem, duscha, pep i väg och fick massage, två stycken som arbetade på under 15-20 minuter, sedan hade Jens och Roger vaknat till liv på chatten.. 

Målgång... ingen kramp.. längre.. :)


Roger hade bestämt sig för att bryta för att han hade fått ont i knät som han haft problem med, han var osäker redan innan om han ens skulle starta. Innan han bröt hann han bomba utför och tog flera topp 10 placeringar på Strava... Av någon anledning satt bromsen fast uppför så det tog lite längre tid uppför :) 

Ööööööörn öööööörn!!

Jag fick möjligheten att låna Rogers Örn-uppsättning vilket gör att min utväxling fram nu blir motsvarande en 28T, det skall bli spännande imorgon trots det inkommande regnet. 

Den enes bröd, den andres död... Supertråkigt att Roger bryter, men ett FETT tack för att jag får låna Örnen!!! Det kommer göra de resterande tre dagarna något "behagligare" om det nu är rätt ord..Mekka mekka... Skall man göra dagen innan va?


Körde idag på Racing Ralph och Rocket Ron. Till imorgon byter jag fram till fetare fälg (Traverse SL) och Fast Track Gripton eftersom det kommer regna.. Tänkte att jag får stabilare fäste utför... 


Resten av dagen gick till att äta glass, godis, dricka läsk, två middagar och mekka cyklar.... 

Imorgon kör vi igen, då blir det 8 mil och drygt 2800 höjdmeter... I regn.. 

p.s. mailade med RaceONE som lagt upp MTB Trophy etapperna! :) Så har ni inget bättre för Er kan ni följa några av oss svenskar som kör här nere...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar